La serra de Montsant constitueix un gran bloc de conglomerats calcaris d’uns 135 quilòmetres quadrats d’extensió. Presenta una disposició en V tombada amb el vèrtex al pla del Grau i dos braços ben diferenciats. El braç principal és el meridional, anomenat serra Major, presenta una longitud de 17 Km amb tres vèrtexs geodèsics importants, d’est a oest: la roca Corbatera (1163 m.) el cim més elevat de la serra, el piló dels Senyalets (1109 m.) i la Cogulla (1063 m.). El braç de serra més curt o septentrional arrenca del pla del Grau i te una longitud d’uns 7 Km i vèrtexs geodèsics d’ordre menor on destaquen la punta del Peret (1106 m.) i la punta dels Pins Carrassers (1059 m.). A partir d’aquest últim cim la carena es precipita ràpidament cap el riu Montsant a través del cingle dels Ventadors. Des de la punta del Peret arrenca un serret que acaba amb alguns cims destacats com la punta Pericana (1049 m.) i la Mola (985 m.).

http://www.senderisme.com/revfile.aspx?idrev=580

25 de gener del 2010

Grau dels Tres Esglaons - Montsant





ELS ESGLAONS : Aquest és el primer tram d'esgraons, no tenen gaire dificultat però li donen un petit aire d'aventura al recorregut.







ELS ESGLAONS : Aquest és el segon pas amb esgraons, no té gaire alçada i el formen dos rengleres. Aquí ja podem trobar alguna dificultat, doncs els últims esglaons d’aquest tram disten bastant i per aquells que som mes menuts ens pot costar una mica arribar-hi be, veient-nos obligats a grimpar una mica.




ELS ESGLAONS: Aquest és el tercer pas i últim abans d’arribar a dalt la Serra Major, en aquest només disposem d’un barrot, la dificultat ja es considerable doncs està ubicat a força alçada i has de grimpar abans per arribar-hi, les seves parets acostumen a estar força humides pel que cap la possibilitat de relliscar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aquest es l’itinerari que m’hagués agradat culminar però degut a les condicions meteorològiques adverses no va poder ser. Queda pendent del pròxim intent on completaré aquesta entrada documentant-la en tot el seu recorregut. De moment us deixo amb aquesta introducció.

ITINERARI 5: Ermita de Sant Joan del Codolar – grau dels Tres Esglaons – roca Corbatera – pas del Gat - font del Manyano – cova Santa – grau del Montsant – ermita de Sant Joan del Codolar.

La Serra de Montsant, declarada parc Natural a l'abril de 2002, es conserva en un molt bon estat de conservació. En aquesta excursió podreu ascendir a la Serra Major que està per damunt dels 1.000 metres d'alçada, per un grau o pas i baixar-ne per un altre.

Aquest grau o pas, el dels Tres Esgraons està situat damunt de l'Ermita de St. Joan Codolar. S'anomena dels Tres Esgraons perquè hi ha tres zones -dues amb barrots o escales i un altre am un sol barrot- a les quals és necessari grimpar i augmenta la dificultat. Cal que tingueu en compte la dificultat i la vostra preparació. Està considerada de dificultat entre mitja i alta.

L'ermita de St. Joan Codolar és l’inici del camí, situada a la mateixa falda del macis. Allí podreu trobar una bona font i uns bancs per seure, e inclús per fer carn a la brasa.

El camí dels Tres Esgraons és força pendent (en 1 hora guanyarem més de 400 metres), tot i que no cal anar a presa i us podreu seure a contemplar el paisatge, ho recomano les vistes que anem deixant al nostre darrere son espectaculars, aquí sí val a dir que es recomanable mirar enrere.

SERRA MAJOR: A dalt de tot, a 1000 metres d'alçada trobem la serra Major que travessa tot el Montsant. Allà tenim una esplèndida vista del Sud de Catalunya i a la nostra esquerra podrem veure el Pirineu nevat en dies de bona visibilitat esclar.

ROCA CORBATERA: A dalt de tot del Montsant, al punt més alt és la roca Corbatera, 1163 metres. Bon lloc per fer la foto i poder gaudir de la panoràmica impressionant.

A partir d’aquí l’itinerari recomana recórrer la Serra del Montsant per acabar baixant per Grau del Tomasset o del Montsant, aquesta baixada es més fàcil doncs no hi ha cap pas de grimpada.

El Grau dels Tres Esglaons va ser equipat per Miquel Capdevila Miralles, alpinista i escriptor, nascut a Cornudella.

http://www.turismepriorat.org/es/que-hacer/priorato-a-pie/Itinerari%205%20Montsant-%20Cornudella%20de%20Montsant