La serra de Montsant constitueix un gran bloc de conglomerats calcaris d’uns 135 quilòmetres quadrats d’extensió. Presenta una disposició en V tombada amb el vèrtex al pla del Grau i dos braços ben diferenciats. El braç principal és el meridional, anomenat serra Major, presenta una longitud de 17 Km amb tres vèrtexs geodèsics importants, d’est a oest: la roca Corbatera (1163 m.) el cim més elevat de la serra, el piló dels Senyalets (1109 m.) i la Cogulla (1063 m.). El braç de serra més curt o septentrional arrenca del pla del Grau i te una longitud d’uns 7 Km i vèrtexs geodèsics d’ordre menor on destaquen la punta del Peret (1106 m.) i la punta dels Pins Carrassers (1059 m.). A partir d’aquest últim cim la carena es precipita ràpidament cap el riu Montsant a través del cingle dels Ventadors. Des de la punta del Peret arrenca un serret que acaba amb alguns cims destacats com la punta Pericana (1049 m.) i la Mola (985 m.).

http://www.senderisme.com/revfile.aspx?idrev=580

25 de gener del 2010

Grau dels Tres Esglaons - Montsant





ELS ESGLAONS : Aquest és el primer tram d'esgraons, no tenen gaire dificultat però li donen un petit aire d'aventura al recorregut.







ELS ESGLAONS : Aquest és el segon pas amb esgraons, no té gaire alçada i el formen dos rengleres. Aquí ja podem trobar alguna dificultat, doncs els últims esglaons d’aquest tram disten bastant i per aquells que som mes menuts ens pot costar una mica arribar-hi be, veient-nos obligats a grimpar una mica.




ELS ESGLAONS: Aquest és el tercer pas i últim abans d’arribar a dalt la Serra Major, en aquest només disposem d’un barrot, la dificultat ja es considerable doncs està ubicat a força alçada i has de grimpar abans per arribar-hi, les seves parets acostumen a estar força humides pel que cap la possibilitat de relliscar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aquest es l’itinerari que m’hagués agradat culminar però degut a les condicions meteorològiques adverses no va poder ser. Queda pendent del pròxim intent on completaré aquesta entrada documentant-la en tot el seu recorregut. De moment us deixo amb aquesta introducció.

ITINERARI 5: Ermita de Sant Joan del Codolar – grau dels Tres Esglaons – roca Corbatera – pas del Gat - font del Manyano – cova Santa – grau del Montsant – ermita de Sant Joan del Codolar.

La Serra de Montsant, declarada parc Natural a l'abril de 2002, es conserva en un molt bon estat de conservació. En aquesta excursió podreu ascendir a la Serra Major que està per damunt dels 1.000 metres d'alçada, per un grau o pas i baixar-ne per un altre.

Aquest grau o pas, el dels Tres Esgraons està situat damunt de l'Ermita de St. Joan Codolar. S'anomena dels Tres Esgraons perquè hi ha tres zones -dues amb barrots o escales i un altre am un sol barrot- a les quals és necessari grimpar i augmenta la dificultat. Cal que tingueu en compte la dificultat i la vostra preparació. Està considerada de dificultat entre mitja i alta.

L'ermita de St. Joan Codolar és l’inici del camí, situada a la mateixa falda del macis. Allí podreu trobar una bona font i uns bancs per seure, e inclús per fer carn a la brasa.

El camí dels Tres Esgraons és força pendent (en 1 hora guanyarem més de 400 metres), tot i que no cal anar a presa i us podreu seure a contemplar el paisatge, ho recomano les vistes que anem deixant al nostre darrere son espectaculars, aquí sí val a dir que es recomanable mirar enrere.

SERRA MAJOR: A dalt de tot, a 1000 metres d'alçada trobem la serra Major que travessa tot el Montsant. Allà tenim una esplèndida vista del Sud de Catalunya i a la nostra esquerra podrem veure el Pirineu nevat en dies de bona visibilitat esclar.

ROCA CORBATERA: A dalt de tot del Montsant, al punt més alt és la roca Corbatera, 1163 metres. Bon lloc per fer la foto i poder gaudir de la panoràmica impressionant.

A partir d’aquí l’itinerari recomana recórrer la Serra del Montsant per acabar baixant per Grau del Tomasset o del Montsant, aquesta baixada es més fàcil doncs no hi ha cap pas de grimpada.

El Grau dels Tres Esglaons va ser equipat per Miquel Capdevila Miralles, alpinista i escriptor, nascut a Cornudella.

http://www.turismepriorat.org/es/que-hacer/priorato-a-pie/Itinerari%205%20Montsant-%20Cornudella%20de%20Montsant

1 comentari:

  1. Quina meravella de blog!!!
    M'encanta.
    I quants records...
    Com a apassionat, enamorat i boig per la "meva" serra del Montsant només puc agraïr-te el blog i que, no sé com, hagis arribat al meu.
    El malaït Grau dels Tres Esglaons...
    La primera vegada que el vaig fer va ser en ple mes d'agost calurós, a les 12 del matí, cansat, sense barret...Anàvem de sobrats...
    Em va agafar una "pàjara" que vaig pensar que no arrivaba...Grimpant per un dels tres esgraons vaig tenir la sensació de que le cauria i aniria a parar damunt de la ermita de Sant Joan...
    Després vaig tornar en millors condicions: una delícia.
    Com avui que em portes tu.
    Moltissimes gràcies.
    Ara que, per temps i per distància, em resulta més complicat d'anar al "meu" Montsant caminaré des d'aquesta pàgina.
    Ens seguirem veient.
    Una abraçada forta.

    ResponElimina